Benvinguts!

Des del Centre de Lectura Esteve Faura del Papiol us donem la benvinguda al nostre blog!!

El que trobareu en aquest blog és el següent:

- Les novetats que adquirim periòdicament
- Recomanacions literàries setmanals per infants, joves i adults
- Enllaços d'interès
- El calendari d'activitats del Centre

Si teniu qualsevol suggeriment per millorar el funcionament del blog, propostes d'activitats, preguntes, etc. estem a la vostra disposició.

Esperem que aquest blog sigui útil per vosaltres!

Us hi esperem!

Ara també a Facebook!!

El Centre de Lectura també té el seu espai a Facebook!

Per accedir-hi, només heu de clicar aquí.

Esperem la vostra visita!!


VOLUNTARIAT PER LA LLENGUA

El Servei Local de Català del Papiol posa en marxa la 3a edició del Voluntariat per la llengua.

Si tens una hora lliure a la setmana

Si vols aprendre català

Si vols ajudar a parlar en català algú que n'està aprenent

Només cal que t'adrecis al Servei Local de Català (av. de la Generalitat, 7-9) i ens donis les teves dades i la teva disponibilitat horària abans del 9 de març.

Amb aquesta informació, el Servei Local de Català aparellarà una persona voluntària i una persona interessada a practicar el català.

També ens pots trucar al telèfon 93 673 02 20 o enviar-nos un correu electrònic a elpapiol@cpnl.cat.

Gaudeix del Carnestoltes al Papiol!

Gaudeix del Carnestoltes al Papiol!
Clica a la foto per veure més informació

3er Premi Elsa García de narrativa curta

3er Premi Elsa García de narrativa curta
Clica a la imatge per accedir a més informació

3er Gran Premi Ciclista Vila del Papiol

3er Gran Premi Ciclista Vila del Papiol
Galvesport i l'Ajuntament del Papiol organitzen el 3r Gran Premi Ciclista 'Vila del Papiol', que es durà a terme el proper diumenge 13 de març al polígon a partir de les 11 h. Aquesta prova és oficial de la Challenge 2010-2011 de veterans de la Federació Catalana de Ciclisme.

30/3/09

Recomanacions de la setmana:


GUITART, Anna (2001) El libro de los cuentos de amor de todo el mundo. Barcelona: Ed. RBA ISBN: 84-7901-780-5
La bella Durkhanai y elpríncipe Adam Khan se aman, pero no pueden casarse. Bhanu, en cambio, consigue casarse con su esposa muerta. ¿Y el pobre príncipe Enano? Nadie le quiere. Sobre Mwaynum pesa una terrible superstición: una ley dice que hadas y hombres no podrán vivir juntos más de nueve años. El barón Ropfe ha sido capturado por el conde Lutzork. Sólo sus hijos podrán salvarlo. Mientras tanto, el sol está enojado: ¿Le habrá sido infiel la luna?
Los cuentos forman parte del legado cultural de cada país; y éste volumen ofrece un repaso por la literatura tradicional amorosa del mundo. Historias con final feliz, amores condenados al fracaso, infidelidades, fidelidades, amores diliales, paternales, entre amigos...
Una oportunidad para descubrir cómo se entiende el amor en cada uno de los rincones del mundo.

Per a adolescents.


PERERA, Hilda (1985) Mai. 4ª ed. Madrid: Ed. Ediciones SM (Col. El Barco de Vapor) ISBN: 84-348-1149-9
La noticia publicada en un periódico vietnamita informaba: "Tres cohetes lanzados por tropas del Vietcong que rodean la capital destruyen un barrio de refugiados al noroeste de Saigón. No ha habido supervivientes."
Una joven madre oyó el rumor sordo en el aire, hizo con su cuerpo un arco de protección sobre su hija. La niña quedó instantáneamente huérfana... Esa niña era Mai.

Per a infants a partir de 9 anys


STEIG, William (1990) El lladre de debò. (1ª ed.) Barcelona: Ed. Edicions B (Col. Marobert) ISBN: 84-406-1329-6
En Gawain, un oc, és el Sentinella Principal de la Tresoreria Reial -una feina que accepta bàsicament per amor al Rei ós, en Basil. Quan diversos objectes desapareixen de la tresoreria, en Basil no vol sospitar d'en Gawain, però el Rei i els habitants de la ciutat, indignats, acaben convencent-se que en Gawain n'és el culpable. Al final tot acaba bé: el reialme recupera la felicitat i en Gawain, l'honor.

Per a infants de 7 a 10 anys


HECK, Elisabeth (1988) Miquel i el dragó. (3ª ed.) Barcelona: Ed. Cruïlla (Col. El Vaixell de Vapor) ISBN: 84-7629-133-7
El drac jove li diu al drac vell:
-M'agradaria viatjar per la terra.
El drac vell li contesta:
-Pots anar-te'n de l'estany, però no podràs retornar-hi fins que a dalt la terra no t'hauràs guanyat el cor d'un home. Rumia-t'ho bé.
Ja ho sap, el drac jove, què vol dir guanyar-se el cor d'un home? Ha de buscar un home que l'estimi...! Però no deu ser gaire difícil. "He vist els homes", pensa. "Són molt petits. Em guanyaré el seu cor en un tres i no res."

Per als mes petits de la casa! (a partir de 3 anys)


GRÉBAN, Quentin (2001) El Néstor. Barcelona: Ed. Timun Mas ISBN: 84-480-1693-9
Quan el petit Néstor se'n va a pescar al riu tot sol, procura mantenir-se allunyat de tots els animals perillosos, tal com el seu pare li ha dit.
"M'haig de mantenir allunyat dels eriçons, perquè punxen... I dels caimans, perquè mosseguen... I dels elefants, perquè són grossos, distrets i maldestres, i em podrien trepitjar..."
Però, quan el Néstor cau dins de l'aigua, és un elefant qui l'agafa i el salva, i tots dos es converteixen en amics per sempre més!

23/3/09

Recomanacions de la setmana:


DOWNER, Lesley (2008) L'última concubina. 1ª ed. Barcelona: Ed. Edicions 62 (Col. El Balancí) ISBN: 978-84-297-6030-9
Japó, 1861: la Sachi, una nena tímida i reservada de pell blanca i ulls verds, viu en un poblet de l'interior de les muntanyes amb la seva família. Un bon dia, la cort amb la princesa imperial al capdavant travessa la vila de camí a la gran ciutat d'Edo. En veure la Sachi, la princesa decideix endur-se-la al Palau de les Dones. Les rivalitats i gelosies entre les tres mil dones que hi viuen no impedeixen que el jove shogun -l'únic home en tot el palau- triï la Sachi com a concubina.
Però el país està canviant, i aviat el jove shogun ha de marxar a la guerra. Els Vaixells Negres han arribat de l'Est plens d'estrangers desitjosos d'incloure la sagrada terra del Japó al seu imperi colonial. La guerra esclata i la Sachi lluita per sobreviure.

Per a adolescents.


ATXAGA, Bernardo (1996) Memorias de una vaca. 13ª Ed. Madrid: Ed. SM (Col. El Barco de Vapor) ISBN: 84-348-4047-2
Dice La Vache qui Rit que en este mundo no hay cosa más tonta que una vaca tonta. Y toda la vida de Mo consiste en demostrar a su amiga que ella, desde luego, a pesar de ser vaca -y no caballo brioso-, no tiene ni un pelo de tonta. ¡Ni uno! Es una vaca notablemente Omega, y nada Alfa. Y tiene una voz interior, y una determinada manera de entender la vida, y..., ¡muchas, muchas ganas de vivir!

Per a infants a partir de 9 anys



O'CALLAGHAN, Elena (1989) El petit roure. 3ª ed. Barcelona: Ed. Cruïlla (Col. El vaixell de vapor nº 46) ISBN: 84-7629-217-1

Darrere El petit roure s'amaga la fortalesa interior d'un nen que n'està tip, de ser petit. En el moment en què decideix fer-se gran, es carrega al damunt una responsabilitat que el portarà a viure situacions força còmiques. És un llibre ple de tendresa, ironia, acció i, sobretot, humor.

Per a infants de 7 a 10 anys


COMPANY, Flavia (2003) El llibre màgic. 3ª ed. Barcelona: Ed Cruïlla (Col. El vaixell de vapor) ISBN: 84-661-0243-4
Una porta tancada sempre desvetlla curiositat i si, de portes tancades, n'hi ha dues, les ganes de saber què hi ha al darrere es multipliquen. Les vacances d'en Tomàs, la Lola, la Tina i en Nemo fan un gir important quan s'endinsen en el laberint que amaga la primera de les portes.

Per als mes petits de la casa! (a partir de 3 anys)


Milne, A. i Shephard, E (2003) Un passeig pel bosc. Barcelona: Ed Beascoa (Col. Disney Winnie the Pooh) ISBN: 84-488-1652-8
Un pot de mel, dues abelles.
Aprèn comptant amb en Garrí i troba els seus amics.
On deuen ser?

16/3/09

Recomanacions de la setmana:


PUÉRTOLAS, Soledad (1997) Una vida inesperada. Barcelona: Ed. Anagrama
ISBN: 84-339-1056-6
Aunque la protagonista de esta novela se diga de vez en cuando que el trabajo en la Biblioteca le ha resuelto la vida y que la afición a la natación la ha salvado, sabe que la vida no se resuelve nunca y que la salvación es una palabra enigmática. El trabajo en la Biblioteca, por kafkiano que sea -quizá como todos los trabajos-, la vincula al mundo, y el descubrimiento de la piscina le procura no sólo el placer de nadar sino la especial acogida que le brinda el ambiente del polideportivo -los vestuarios, los otros nadadores, el campo yermo del camino...-. Éstos son los escenarios del refugio (o del encierro): la Biblioteca y la piscina. Y, sin embargo, dentro de ellos, y también fuera de ellos, porque es imposible permanecer a resguardo todo el tiempo, la vida avanza, da vueltas, se remonta hacia el pasado, hacia los pasillos encerados del colegio y el dormitorio de la abuela y, de vez en cuando, al evocarla, al escribirla, la vida se eleva.
Olga es la excusa de este relato, de estos ratos que la narradora va arrancando a la noche de su insomnio. Cada vez que Olga, su antigua compañera del coelgio, la más admirada de todas, irrumpe en su vida, la protagonista narra, escribe, construye la crónica de su propia vida y da testimonio, no sólo de su encierro, sus enfermedades y pesadillas, sino del amor, del deseo, del placer, y de ese otro amor, el sustento de su vida, que es el amor de su hijo Guillermo, la presencia constante, también otro refugio, y, como todos los otros refugios, un símbolo de la vida.
La amistad, el amor, la fuerza del deseo, la enfermedad, el presentimiento de la muerte, la lejanía de la madre, las ideologías políticas, las pretensiones de los intelectuales, van cobrando nombre y apellidos y dejan su huella en la vida defendida, a veces vertiginosa, a veces estancada, y siempre vulnerable, de la narradora, esta mujer que, temerosa, enferma, huidiza, en el fondo no renuncia a nada y se sumerge de lleno en la vida. A la vez, su relato constituye una crónica del sentir de nuestro tiempo, desconcertado, inquieto, inesperado.

Per a adolescents.



SIERRA i FABRA, Jordi (1999) El temps de l'oblit. 8ª ed. Barcelona: Ed. Columna (Col. Columna Jove) ISBN: 84-7809-576-4

Carlos, un noi de 18 anys s'instal·la en un poblet del País Basc. La música és el lligam per conèixer Tetxu, personatge marcat per un drama peculiar: és fill d'un militant etarra i ara viu amb la seva mare, una dona que ha intentat que el seu fill portés una vida com la resta de joves. I també hi ha Ainoha, la noia que ha aconseguit amb la seva dolçor tornar a fer somriure Tetxu.

El temps de l'oblit és una novel·la intensa, de sentiments forts i contradictòris, la hsitòria de dos joves que superaran a través de l'amistat la hostilitat del món que els ha tocat viure.

Per a infants d'11 a 13 anys


MATAS, Toni (1990) Perot, el lladre espavilat. Ed. Publicacions de l'Abadia de Montserrat. ISBN: 84-7826-134-6
Tothom sabia que en Perot era el lladre més espavilat de tota la comarca, però quan els soldats del Rei el varen capturar, li va tocar demostrar-ho.
Tres van ser els famosos robatoris que en Perot va haver de cometre: si un l'era difícil, l'altre encara més!
Soldats, trampes, intrigues, ànimes en pena i moltes altres dificultats hagué de superar el lladre per provar que el robatori perfecte encara és possible.


Per a infants de 7 a 10 anys



MEBS, Gudrun (1991) Sé on hi ha la clau penjada. Barcelona: Ed. Empúries (Col. La petita Odissea) ISBN: 84-7596-316-1

El Robert sap on hi ha penjada la clau... la clau de la caseta de vacances. Durant les vacances d'estiu, sempre ha d'anar a passar tres dies a una casa de colònies, perquè la mare se'n va de viatge sola. Però mai no li ve gaire de gust. Per això aquest cop, se'n torna a casa d'amagat per passar els tres dies sol, en una esplèndida aventura. Però res no és com ell es pensava. No ñes gens fàcil quan un gairebé no té res per menjar i a més ha de suportar mosquits i una tempesta espantosa... sense cap companyia.

Per als mes petits de la casa! (a partir de 2 anys)



DOWLING, Paul (1994) Jimmy, ja ha sortit el sol! Barcelona: Ed. Timun Mas ISBN: 84-480-1028-0

Fa un dia assolellat. En Jimmy i el Pupi s'entretenen sota els rajos de sol. Juguen a la piscina, van a veure l'estany i observen les ombres divertides. Estira les pestanyes, mira com es mouen els dibuixos i diverteix-te força jugant amb en Jimmy!

9/3/09

Recomanacions de la setmana:


Álex Rovira i Fernando Trías. (2004) La buena suerte. Claves de la prosperidad. 5ª ed. Barcelona: Ed. Urano. ISBN: 84-95787-55-5

Hace mucho tiempo, en un Reino lejano, Merlín convocó a todos los caballeros del lugar y les dijo: "En siete noches, el Trébol Mágico de las Cuatro Hojas", el trébol que proporciona suerte ilimitada al que lo posee, nacerá en algún lugar del Bosque Encantado".

¿Quién aceptará el reto de ir al Bosque Encantado en búsqueda del Trébol Mágico?

Con esta frase comienza la leyenda de La Buena Suerte, un libro inspirador y extraordinariamente positivo: una fábula mediante la cual se desvelan las claves de la Buena Suerte y la prosperidad tanto para la vida como para los negocios.

Per a adolescents.



GARCIA I CORNELLÀ, Dolors (1991) La lluna de les mil cares. 3ª ed. Barcelona: Ed. Cruïlla. ISBN: 84-7629-255-4

Les bruixes de la mitjanit eren set germanes que coneixien el secret del gran tresor amagat a la muntanya de Ponent. Al cap de molts anys, la Isnel i el seu amic, en Rem, s’adonen que han heretat de manera ben misteriosa les arts i el poder d’aquelles bruixes llegendàries. El Manuscrit dels Encanteris els ajuda a desvelar el secret del tresor. Però la Lluna de les Mil Cares està cada cop més enfadada, i és molt perillosa...

Per a infants de 10 a 13 anys


DAHL, Roald (1998) La meravellosa medecina d'en Jordi. 8ª ed. Barcelona: Ed. Empúries. ISBN: 84-7596-102-9
Moltes velles són amables i s'ho passen molt bé menjant pastissos de crema. L'àvia d'en Jordi, no: sempre està rondinant i queixant-se, renya constantment el seu nét, i té els costums gastronòmics més fastigosos del món. Li agraden les erugues, i els llimacs amb col, i les tisoretes amb api. És tan horrible i tan antipàtica que en Jordi decideix actuar. I, així, prepara una medecina meravellosa, una mena de poció màgica que produeix uns resultats fantàstics en l'àvia i en tots els animals que la proven.

Per a infants de 7 a 10 anys



ENRICH, Maria (2002) La Tona, la Tina i jo. 2ª ed. Madrid: Ed. Alfaguara

ISBN: 84-8435-347-8


La Tana, la Tona i la Tina són germanes. La Tana, la gran, ens explica les coses que li passen i que passen al seu voltant: uns amics dels pares volen adoptar una criatura, la Tina es posa malalta i l'han de cuidar, els pares no volen que les tres nenes mirin tant la televisió, un dia la mare li diu que està gelosa...


Tota una col·lecció de situacions quotidianes que ens endinsen en el món d'aquesta narradora petita i eixerida.

Per als mes petits de la casa! (a partir de 3 anys)


PFISTER, Marcus (2005) El peix Irisat. Barcelona: Ed. Beascoa
ISBN: 84-488-2192-0
El peix Irisat, gràcies a les seves escates de mil colors, és el peix més bonic de l'oceà. Tot i això, es troba sol. Per què els altres peixos no volen jugar amb ell?

2/3/09

Recomanacions de la setmana:

COCA, Jordi (2007) La noia del ball. 1ª Ed. Barcelona: Ed. Proa. ISBN: 978-84-8437-030-7

Una dona explica al seu fill els primers vint-i-sis anys de la seva vida. És de condició humil, vulnerable i fràgil. Viu a Barcelona, però va néixer a Menorca i n'enyora el mar, el sol i les olors. A la fàbrica on treballa descobreix la cultura anarquista dels anus trenta: l'esperanto, la natació, el ball, la lluita per la justícia social... Però l'home amb qui es casa encarna l'altre anarquisme, el de les tenebres de la incultura, la violència cega i la imposició de la por. Després, els esdeviments són un remolí embrutidor: la guerra, la revolució salvatge i injusta del franquisme...

La noia del ball és una novel.la que cal posar al costat de Sota la pols. I també és el relat femení d'una dona atemorida que busca estratègies per sobreviure mitificant la seva infantesa i construint-se una resistència secreta en el seu interior.

Per a adolescents.



KERR, Judith (1988) De quan Hitler va robar el conill rosa. 1ª ed. Barcelona: Ed. Empúries (Col. L'odissea) ISBN: 84-7596-145-2

Suposa que el teu país comencés a canviar. Suposa que, sense que te n'adonessis, per a moltes persones passés a ser perillós continuar vivint-hi. Suposa que et trobessis amb la sorpresa que una d'aquestes persones era el teu pare. Això va passar a Anna, a Alemanya, l'any 1933. Ella estava massa enfeinada amb els deures i els jocs per prestar gaire atenció als cartells de propaganda política, però des d'aquells cartells la mirava enfadat Hitler, l'home que aviat va capgirar dramàticament la vida d'Europa, començant per la mateixa quotidiana d'Anna i la seva família.

Per a infants d'11 a 13 anys


CASALS, Pere (2002) Un orangutan a Collserola. 1ª ed. Barcelona: Ed. Barcanova (Col. Sopa de Llibres)
ISBN: 84-489-1135-0
Els cibernois tenen un nou cas per resoldrem aquesta vegada a la ciutat de Barcelona. En Cascavell, un gàngster que s'ha convertit en caçador de recompenses, conduirà la colla de nois i noies a enfrontar-se a uns perillosos traficants d'animals en perill d'extinció que, fent servir les mateixes vies de transport que els traficants de drogues, pretenen negocioar il·legalment amb espècies protegides.

Per a infants de 7 a 10 anys


LOBE, Mira (1997) El fantasma del palau. 10ª ed. Barcelona: Ed. Cruïlla (Col. El vaixell de vapor) ISBN: 84-7629-070-5
Un fantasma solitari de palau posa un anunci: "Es busca urgentment un habitant de palau." El pintor Balduí, la seva princesa i Wuff, el quisso, llegeixen l'anunci i es presenten al palau. Tots quatre passen moltes aventures i finalment es fan amics de debò.

Per als mes petits de la casa! (a partir de 5 anys)


CHILD, Lauren (2005) La princesa i el pèsol. 1ª Ed. Barcelona: Ed. Ediciones Serres. ISBN: 84-8488-222-5
Les princeses de veritat no creixen als arbres. Has d'esperar que elles et trobin a tu. I si alguna ho fa, solament per estar-ne segur, li prepares un llit amb dotze matalassos de plomes i a sota hi poses un petit pèsol. Després, espera que s'amagui la lluna i que surti el sol i si veus que es desperta amb el cos adolorit, sens dubte sabràs que has trobat una princesa de veritat.